Výroba piva, vína a lihu
Při výrobě piva, vína či lihu vznikají mnoho využitelných vedlejších produktů.Při výrobě sladu a piva vznikají následující vedlejší produkty a odpady.
Sladový květ
Sladový květ se využívá ve farmaceutickém průmyslu a nebo jako přísada do krmiv.
Sladové mláto
Sladové mláto se používá jako krmivo.
Chmelové mláto
Chmelové mláto nelze pro obsah hořkých látek zkrmovat, proto se nejčastěji využívá ke zkypřování půdy, k výrobě kompostů, nebo se spaluje.
Hořké kaly
Hořké kaly a pěnové přikrývky se používají ke kompostování.
Pivovarské kvasnice
Pivovarské kvasnice jsou surovinou pro výrobu dietetik, v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu nebo při zpracování krmiv.
Vedlejší produkty vznikající při výrobě vína (třapiny, hroznové výlisky, semena, kvasničné kaly a vinný kámen) jsou opětovně využívány zapracováváním do půdy vinic,v potravinářském průmyslu nebo jako přísady do krmiv.
Melasové výpalky z výroby lihu slouží jako surovina při výrobě potaše (uhličitan draselný), výpalkového uhlí, droždí, ale také jako krmivo či hnojivo.